УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Христос Спаситель дав нам обітницю вічного життя та нашого воскресіння

Христос Спаситель дав нам обітницю вічного життя та нашого воскресіння

Христос Воскрес!

Охоплені єдиним пориванням наших душ і сердець, ми урочисто свідчимо цими словами про велику таємницю Божественної Любові — про Воскресіння Христове. Ця найбільша в історії нашого спасіння подія сприймається нами як Божественний дар. Своїм Воскресінням Христос Спаситель зруйнував врата пекла і дав нам обітницю вічного життя та нашого воскресіння. З моменту Воскресіння смерть перестала бути для людини жорстокою неминучістю, а стала переходом до нової, духовної форми буття. Ми шукаємо на землі наше щастя, по-різному уявляємо його і не завжди знаходимо, а Божественне Одкровення ясно вчить нас, що справжнє щастя для людини — це життя з Богом і в Бозі. "Бо, якщо ми з’єднані з Ним подобою смерті Його, то повинні бути з’єднані і подобою воскресіння", — вчить святий апостол Павел (Рим. 6, 5).

Наше перебування з Богом і наше воскресіння з Ним є основою нашого блаженства тут, на землі, і там, у вічності: "Коли ж ми померли з Христом, то віруємо, що й жити будемо з Ним, знаючи, що Христос, воскреснувши з мертвих, вже не вмирає: смерть уже не має над Ним влади" (Рим. 6,8-9). І кожен, хто бажає прийняти цей найбільший дар Божественної Любові, повинен очистити свою душу і своє серце від будь-якої скверни і гріха.

Це стане можливим тільки тоді, коли істина Воскресіння Христового стане основою нашої віри й сенсом нашого життя. Тоді й ми досягнемо повноти радості про Воскреслого Христа, як свідчить святий апостол Іоанн Богослов: "І зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас" (Ік. 16,22).

У цю великодню ніч кожен із нас відчуває цю радість душею й серцем, зміцнює себе надією з’єднатися у вічності з Господом і завжди перебувати з Ним. Істина Воскресіння наповнює сенсом наше земне життя. Земні радощі є тільки відблиском тих благ, які Бог приготував для люблячих Його.

Земне життя Спасителя було сповнене труднощів, нерозуміння, страждань і завершилося хресною смертю. Проте Він виявився сильнішим за ці випробування, Він показав силу Своєї Божественної природи, Він воскрес. Кожен християнин у своєму житті йде тим самим шляхом. І, що б не зустрічалося йому на цьому життєвому шляху, він перемагає все вірою у Воскресіння.

Розмірковуючи над таємницею Воскресіння, ми дякуємо Господу за все, що Він посилав і посилає нашій Святій Церкві і нашому благочестивому українському народу.

Багато було і радощів, і скорботи, багато випробувань ще попереду, але ми віримо, що Воскреслий Господь з нами. Він йде нам назустріч і простягає Свою Божественну руку допомоги у всіх обставинах. Через випробування і спокуси ми досягаємо свого воскресіння.

Цей рік для нашої Церкви і нашого народу є багато в чому знаменним. Насамперед хотілося б відзначити 60-річчя історичного Львівського церковного Собору 1946 р., на якому духовенством і віруючими західноукраїнських єпархій було ухвалено рішення засудити діяння Брестського собору 1596 р. і повернутися в лоно Православної Церкви. І хоч як по-різному сьогодні історики не оцінювали б значення й обставини, за яких відбувався Львівський Собор, але він, безумовно, став важливою подією в релігійному житті Західної України. Він докорінно змінив долю православної Галичини.

Сотні тисяч українців отримали можливість повернутися до своєї, колись насильно відібраної у них прабатьківської православної віри і назавжди залишитися вірними їй.

Брестський собор 1596 р. відбувся під тиском польської королівської влади і спричинив багатовікове розділення нашої нації, яке неподолане й донині. Ця обставина є причиною нашого болю і переживань.

У ці пасхальні дні виповнюється 20-та річниця аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Ця трагедія забрала безліч життів, а її наслідки тяжіють над нашим народом й дотепер.

Українська Православна Церква у співпраці з різними доброчинними організаціями активно надає духовну й матеріальну допомогу потерпілим від Чорнобильської аварії. Я закликаю вас, дорогі мої, до молитви за тих, хто пішов з життя і хто сьогодні страждає від наслідків цієї катастрофи.

Цей рік оголошено «Роком захисту духовного світу дитини». Наша Церква підтримала цю ініціативу, і я закликаю всіх приєднатися до реалізації церковних і світських заходів з цієї нагоди і посилити молитву за наших дітей.

Воскреслий Христос Спаситель нехай управить все на благо, благословить нашу країну, наш народ і Свою Святу Церкву миром, спокоєм і добробутом.

Возлюблені у Христі архіпастирі, пастирі, чесне чернецтво, браття і сестри! Сердечно вітаю вас зі спасительним Святом Свят — Пасхою Христовою! Бажаю вам бути стійкими у святій православній вірі, мужніми, братолюбними, молитися і трудитися на благо Святої Церкви і нашої української землі, прославляти Господа за Його великі милості до нас і вірити у наше з Ним Воскресіння.

Воістину Воскрес Христос!

Володимир

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Української Православної Церкви

Пасха Христова

2006 р.

м. Київ