ШоуКияни

Водохреща 2018: що треба робити в це свято

68.4тЧитать новость на русском

19 січня православна церква святкує один з великих двунадесятих свят - Богоявленіе або Хрещення Господнє.

"Обозреватель" розповість про історію, традиції та обряди свята.

Історія Хрещення Господнього

Історія виникнення свята сягає корінням в далеке минуле, коли відбулося Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. Тому часто це свято називають Йорданом.

У Біблії говориться про те, що в момент хрещення на 30-річного Ісуса зійшов Святий дух у вигляді голуба і одночасно голос з небес проголосив про те, що Ісус - Син Божий. Саме тому Хрещення називають також святом Богоявлення.

Стародавня назва свята - "Єпіфанія" - явище, або "Теофанія" - Богоявлення, також його називали "свято Светов", "Святі Свєти" або просто "Свєти". Так як Бог приходить у світ в цей день, щоб явити світу Світло Неприступне.

Слово "крещаю", "хрещу" в перекладі з грецького означає "занурюю у воду". Вода - початок життя. Саме з води, заплідненої животворящим Духом, відбудуться всі живі істоти. Де немає води - там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати - як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське.

На згадку про те, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується в храмах, в саме ж свято Богоявлення - в річках або інших місцях, де беруть воду. Хресною ходою на Йордан називається хід для освячення природних водойм.

Звичаї на Водохрещу

Опівночі перед Хрещенням вода в річках, як вірили селяни, хвилюється. Вся набрана з річки опівночі перед Водохрещем вода - цілюща; селяни зберігали її за образами і використовували в разі поранення або тяжкої хвороби.

Вранці в церкві відбувається богослужіння. За Богослужінні весь народ іде процесією на річку до хреста. Попереду несуть дерев'яний церковний хрест і хоругви, хор співає "Голос Господній ...", за хором іде священик, приклавши золотий хрест до чола, а за священиком - народ.

До річки на Водохреща йдуть усі: старі, молоді і діти. Кожен несе з собою пляшку, щоб набрати води.

Після недовгої служби священик занурює в ополонку хрест, а в цей час хор голосно співає: "У Йордані хрестився Ти, Господи ..." У свою чергу мисливці стріляють з рушниць, а хлопці випускають з рук голубів, які хмарою літають над "Йорданню" .

Коли вода освячена, люди підходять до ополонки і набирають в свій посуд воду.

Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи "водичкою-йорданичкою". Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу і тіло людини. Йорданською водою також скроплюють будинок, щоб обходило всяке нещастя і добре жилося в будинку.

До речі, всі більш-менш значні церковні свята супроводжуються освяченням води. Вперше людина занурюється у святу воду під час хрещення, зазвичай невдовзі після народження. Таким чином людина "оновлюється" для майбутньої гідного життя. Свята вода обов'язково повинна бути присутньою під час освячення храмів, житлових і господарських будівель, а також всіх предметів, використовуваних під час богослужіння.

Що треба робити в день Хрещення

Багато хто вирішуються пірнути в ополонку з освяченою водою, щоб очиститися від гріха. Люди зі слабким здоров'ям або якимись хворобами сподіваються таким чином зцілитися від недуги, адже вода в цей день має магічні властивості.

Дівчата, набравши з освяченої ополонки води, наливали в більшу миску, на дно клали пучок калини або намисто і вмивалися - "щоб обличчя червоні були". Деякі дівчата бігали до ополонки, щоб вмитися святою водою.

До Водохреща жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо "там чорти сидять і можуть вчепитися".

Після Водохреща розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту. Це був час веселощів і дозвілля. Молодь збиралась на вечорниці, сім'ї влаштовували складчини та ходили один до одного в гості з метою наблизити весну.

Для будь-якої господині головне в цей день - зібрати водохресну воду і зберігати протягом року. Така вода вважається цілющої і може допомогти не тільки людині, але і в господарстві - позбавити будинок від злих духів.

Після освячення води глава сімейства брав пучок висушених волошок, вмочував їх у святу воду і кропив хату, очищаючи її таким чином від нечисті.

Перед обідом прийнято випити святу воду.

Перед Хрещенням прийнято дотримуватися суворого посту, а вже 19 січня наші предки готували святкову кутю з рису або пшениці з додаванням родзинок, маку, меду, кураги і чорносливу. Всі члени сім'ї сідали за великим святковим столом, на якому були присутні кутя, узвар, вареники, млинці, здоба, страви з риби, каші і відзначали важливе свято.

Як повідомляв "Обозреватель", стало відомо, чому не варто занурюватися в ополонку на Водохреще.

Объект
0
Комментарии
0
0
Смешно
0
Интересно
0
Печально
0
Трэш
Щоб проголосувати за коментар чи залишити свій коментар на сайті, до свого облікового запису MyOboz або зареєструйтеся, якщо її ще немає.
Зареєструватися
Нові
Старі
Кращі
Найгірші
Коментарі на сайті не модеровані

Наші блоги