УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Газета Ради визначила, що Будда був українцем

2,8 т.
Газета Ради визначила, що Будда був українцем

Газета Верховної Ради України "Голос України" опублікувала статтю "Великий скіф Будда: пророк, який не знав Бога?", В якій фактично стверджується, що Будда, незважаючи на твердження інших джерел, був українцем.

Випереджаючи статтю, її автор - доктор політичних наук, професор, проректор університету "Україна", глава правління Всеукраїнської асоціації політичних наук Валерій Бебик пише: "У попередніх статтях" Христос і Нефертіті "," Христос - жрець Аполлона? "," Філософія аріїв: Аристокл і Аристотель "ми переконалися в неабиякій ролі української цивілізації, яка дала видатних діячів духовної сфери людства: пророків, філософів, вождів".

"На якомусь етапі духовно-інтелектуальний потенціал українського етносу виснажився, і на декілька тисячоліть ми потрапили в яму бездуховності і бездержавності. Однак нині, незважаючи на тимчасові негаразди, Україна оживає. І вона зобов'язана знати свою справжню історію і відчувати свою історичну місію на це благословенній землі ", - пише Бебик.

У статті розвиваються думки щодо різних історичних аспектів і питань, в тому числі і про походження і місію Будди. У цій частині наголошується: "Цікаво, що буддистська традиція трактує ім'я Будди як" просвітлений ", на якого зійшов світло (відображення культу сонця аріїв?). Але зверніть увагу на ймення його тестя і за суміщенням - рідного дядька. Він теж - .. . будда. Але його ніхто "просвітленим не називає! Саме тому і має правдоподібний вигляд версія, що Будда належав до скіфського / сакського народу будинів, який проживав в ІІ-І тисячоліттях до н.е. (За Геродотом) на території Стародавньої України. Ім'я цього народу збереглося в назвах населених пунктів Середина-Буда (Сумщина), Буда (Чернігівщина) тощо ".

Як відомо, слово "будда" є похідним від санскритського кореня "будх" (будити, пробуджуватися) і позначає перехід від сплячого, затемненого стану до пробудження і проясненому свідомості.

Власне ім'я Будда ототожнюється з індійським царевичем Сиддхартхой Гаутама Шак'ямуні, жив, згідно буддійської традиції в VII-VI ст., А за даними вчених - VI-V ст. до н.е. Найбільш ранніми пам'ятниками, що містять деякі відомості про життя Будди і долю його вчення, є написи-едикти, вибиті на кам'яних плитах за наказом індійського царя Ашоки (268-231 рр.. До н.е.). Звіряючи дані, що містяться в канонічних текстах і в історичних ланкійських хроніках, створених у I-му тисячолітті до н.е., з датуванням едиктів Ашоки, вчені прийшли до висновку, що Будда жив між 560 і 480 рр.. до н.е., між тим як традиція вважає датами його життя 623-544 рр.. до н.е.

За буддійської канонічної літератури (Трипітака) досить важко скласти уявлення про життя Будди як історичної особи, однак існують більш пізні неканонічні версії, що дають досить повну картину його життя. До них відносяться "Махавасту" і "Лалітавістара", написані на санскриті і належать до школи махасангхиков; "Абхінішкрамана-сутра", що відноситься до школи дхармагуптака, поема Ашвагоші "Буддхачарита" (I в. Н.е.) на санскриті, а також "Ніданакатха" на впали, що є введенням до джатакам (історії про попередні переродженнях і життях Будди). З цих легендарних за формою і міфологічних за змістом оповідань можна виділити умовно раціональну схему життя Будди.

Він народився в аристократичній родині роду Шакья, який правив невеликою державою, розташованому на кордоні Непалу та Індії. Хлопчику дали ім'я Сіддхартха а Гаутама - його фамільне ім'я. Батько побудував для сина три палацу, щоб захистити його від непривабливих сторін навколишнього життя. Царевич змужнів, одружився, у нього з'явився син, названий Рахул, і подальше життя обіцяла одні радості. Однак наглядова і вразливий Сіддхартха під час своїх переїздів з одного палацу в інший відзначив для себе, що люди хворіють, старіють, вмирають і замислюються про сенс життя. Він вирішив допомогти людям в пошуках істини і в 29 років пішов з дому, ставши відлюдником.

6 років бродив він по долині Гангу, розмовляв з мудрецями і проповідниками, вів строгий аскетичний спосіб життя, але переконавшись, що умертвіння плоті веде до згасання розуму , відмовився від аскетизму. До 35 років у нього визріло переконання у близькості відкриття істини і він поринув у медитацію, в якій перебував - за однією версією - чотири тижні, за іншою - сім тижнів без їжі і пиття. За переказами це сталося в Бодх Гая, в гаю Урувелу (штат Біхар). У процесі медитації Будда досяг просвітління, тобто став буддою, якому відкриті всі закони світобудови. Ставши просвітленим, Будда попрямував в Бенарес, де в Оленячій гаю (Сарнатхе) виголосив свою першу проповідь, що отримала назву "Поворот Колеса Закону". Після цього він протягом 45 років поневірявся по країні і проповідував своє вчення. Разом зі своїми учнями він створив чернечу громаду - сангху. Помер Будда у віці 80 років.

У текстах, що оповідають про життя і діяння Будди, постійно згадуються боги, божества, демони, духи, які приходять до нього, супроводжують його і розмовляють з ним. Сам Будда піднімався в світ небожителів і читав там свої проповіді, а боги, в свою чергу, неодноразово відвідували його келію на землі. Крім звичайного зору Будда мав особливим оком мудрості в лобі і здатністю всевидением. Згідно з традицією, цей очей давав Будді можливість бачити минуле, сьогодення і майбутнє; восьмеричний (або серединний) шлях; наміри і вчинки всіх істот, що мешкають в усіх світах Всесвіту. Ця якість позначається як шестіфакторное знання Будди, передає NEWSru .

У свою чергу, усезнання Будди підрозділяється на 14 типів: знання чотирьох істин (наявність страждання, причини страждання, освободженія від страждання і шляху, що веде до звільнення від страждання), здатність досягнення великого жалю, знання постійної мінливості буття, знання подвійного чуда й інші типи знання. Будда мав багатьма надприродними якостями: він міг спускатися під землю, підніматися на небо, літати по повітрю, викликати вогненні містерії, приймати будь-який вигляд. На його тілі були 32 великі і 80 малих відмітин, в тому числі і родимки, наділені магічними властивостями. У текстах Будда нагороджується безліччю епітетів (всього понад 30), які свідчать про те, що він повелитель Всесвіту, бог богів, цар царів, вседержитель, зцілитель і т.д. Його називають татхагата (той, хто приходить і йде), архат (який знищив прихильність до сансаріческого буттю), сугата (будуєш добро), будда (просвітлене істота), джина (переможець), Бхагават (торжествуючий), маха шраман (великий відлюдник), сінханадін (львіноголосий) і т.д.

З розвитком буддизму махаяни з'явилася доктрина, яка стверджує сутнісне тотожність Будди і всіх інших живих істот. Різні системи аргументації цього вчення виходять з визнання Будди "в тілі дхарми" єдиною істинною реальністю, якоїсь універсальної субстанцією (абсолютом), що пронизує всі без винятку живі істоти і що є їх "природою", хоча і прихованої від очей її володарів через їх непросветленного .

Читайте по темі:

"Овальний Будда" продано за 8 мільйонів доларів

У Китаї затримано дев'ять буддійських ченців-підривників

Буддист навчив собаку молитися

Будда продано за рекордну суму

Президент відвідав Будду і повертається

Газета Ради визначила, що Будда був українцем