УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

На смерть грішника. Епітафія

На смерть грішника. Епітафія

Третій день як помер Анатолій Онопрієнко, серійний маніяк, який убив більше півсотні людей. Точна цифра все ще невідома. Деякі видання, повідомляючи про цю смерть, для більшої інтриги, обов'язково підкреслювали, що вбивця, раніше категорично відкидав Церква, за кілька днів до спочинку запросив собі в камеру священика і свідомо вирішив покаятися. Але що значить "покаятися" людині, яка гвалтував і вбивав дітей і жінок?

Зазвичай вважається, що для дійсного покаяння - головне, сильно пошкодувати за свій вчинок і випробувати сердечне бажання його більше ніколи не повторювати. Але, розумієте, коли людина 17 років сидить в одиночній камері, не пошкодувати за свої дії він за визначенням вже не може. Більше того. Якщо він не втече, то гвалтувати і вбивати у нього теж можливості не буде. Тому мені дуже дивно чути про якесь покаянні.

Я не знаю, чи були у вас випадки, або ще точніше, помічали ви у своєму житті деякі зустрічі, швидкоплинні розмови, вдалий збіг обставин, після яких ваше життя кардинально змінювалась. Самі, здавалося б, дріб'язкові випадки змінювали ціле життя. Сподіваюся, ви зможете з цим погодитися. Так от, я собі навіть не уявляю, як може не змінитися життя в людини, яка відібрав життя навіть у кошеняти.

Якщо повідомлення ЗМІ дійсно правдиві, то, як мені здається, ні про яке покаянні мова йти не може в принципі. Ну, да, зустрівся зі священиком, мило поспілкувалися, може навіть відбувся обряд Сповіді, зовнішня форма, але навряд чи мова може йти про Таїнстві Покаяння. Всьому є межа, і Божому милосердю в тому числі. Люди повинні розуміти, що Бог - це не добрий дядечко в простирадлі на хмарах, і навіть не завжди готова прийти на допомогу небесна служба 911. Бог - це Особистість. Не просто розумна Особистість, а саме Всезнаюча. І тому треба чесно визнати, що ми не завжди розумних людей-то можемо обдурити. Чого вже говорити про Особистості всезнаючим. Якщо ти перейшов допустиму межу - все. Ти знав що можна - але нікого не слухав. Соррі. Тепер вже тебе ніхто слухати не буде. Час, коли людство підставляло тобі другу щоку, минув.

Хіба Спаситель не любив Іуду? Любив! Любив не менш за Іоанна Богослова. Але Іуді ця любов була не потрібна, і він абсолютно добровільно, власними ніжками, перейшов з раю в пекло. Таке теж буває. Навіть з нами. Тому будемо молиться, щоб Господь життям навіть цього нещасного вбивці навчив нас дуже добре думати, перш ніж щось важливе зробимо.

Як християнин, по ідеї, тут я мав би закликати всіх молиться за упокій душі новопреставленого раба Божого Анатолія. Але я не буду цього робити. Це не Божий раб. І, швидше за все, ніякі молитви йому вже не допоможуть. Точно так само, як Іуді або дияволу. Молитися за них Богу - як би дуже мило, по-християнськи дуже сміливо та сміливо, але швидше за все, просто безглуздо. Навіть Господь не зможе врятувати людину без самої людини. Ви скажете, дорогий батько Євген, прокинься, ти ж повинен пам'ятати, що в рай першого увійшли не Богородиця, і навіть не Іоанн Хреститель, а саме вбивця і маніяк, розп'ятий на хресті поруч зі Спасителем. Так, звичайно, ви праві. Першим в рай увійшов убивця. Але в рай він потрапив зовсім не тому, що вбивав і гвалтував! Так, що його схожість з Онопрієнко, навіть якщо й існує, то зовсім мінімальна, причому - чисто зовнішня. Це саме той випадок, коли ми з Олексою Карамазовим готові навіть стратити негідника. Хоча б заради вселенської гармонії.