УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Ісус Христос - родоначальник PR-технологій

Ісус Христос - родоначальник PR-технологій

За політичними пристрастями на телеекранах України майже непомітно промайнуло повідомлення про сенсаційне відкриття. Національне географічне товариство США представило громадськості знайдений в 70-х роках в Єгипті манускрипт. Вік знахідки - 1700 років.

Частина манускрипту перекладена англійською мовою, називається "Євангеліє про Іуду". Безграмотні єгипетські селяни випадково виявили його в підземному сховищі. Здогадалися, що на напівзотлілих пергаментах можна підзаробити, ніж просто кинути їх у багаття. Знахідка продавалася збирачам старожитностей на єгипетських базарах по частинах.

Швейцарським історикам дивом вдалося зібрати у антикварів розрізнені фрагменти. Географічне товариство США дало кошти на реставрацію і переклад текстів.

І ось перша частина знахідки вже перекладена і опублікована. Серед апологетів християнства настало замішання: відкриття приголомшує сформовані століттями канонічні підвалини християнських церков.

Події, що призвели до розп'яття Ісуса Христа, в документі описані не так, як загальновідомо вже багато століть. І у що зараз вірять півтора мільярда християн.

Юда був і залишався самим близьким до Ісуса одним, вірним до кінця. Юда ніколи не був зрадником!

Все, що відбувалося напередодні розп'яття Христа, було нічим іншим, як продуманим самим Ісусом, за допомогою Іуди здійсненим його піар-планом. Вірний друг, довірена особа Сина Божого підставив свою репутацію, прирік своє ім'я на прокляття в ім'я спільної з Ісусом мети.

Відомі тексти Євангеліє з Нового Завіту представляють Юду зрадником, зрадив Христа за 30 срібняків. Як стало відомо з "Євангелія про Іуду", "зрадник" всього лише виконав таємну прохання свого старшого товариша.

Перші реакції владик християнського світу цілком з'ясовні. Папа Римський назвав Юду "брехуном, для якого гроші були важливіші віри в Христа". Православні владики в більш м'якій формі прореагували на "Євангеліє про Іуду". Називають сенсаційний текст манускрипту "художнім твором".

Художнім твором можна називати Новий Завіт і саму Біблію. Після текстологічних досліджень дійшли до нас пам'ятників раннього християнства достатньо підстав вважати їх "художнім вимислом". Монахи-переписувачі "розумними" з текстами як хотіли і як вміли. Вносили зміни і доповнення, взаємовиключні, суперечать один одному.

Виявлене "Євангеліє про Іуду" було написано гностиками, представниками однієї з ранніх і нечисленних християнських церков. Вчення гностиків не довелося за смаком творцям Нового Завіту.

Розширена версія "Євангелія про Іуду" така.

Народ, серед якого народився Ісус і прожив останні три роки свого життя, був, м'яко кажучи, далекий від досконалості. У Біблії єврейський пророк Єремія, який виступає від імені єврейського бога Єгови, так його характеризував:

- ... Народ мій безглуздий - ... вони розумні на зло, але добра робити не вміють (Єремія 4:22)

- Бо від малого до великого, усі пожадливі на зиски, і від пророка до священика - роблять неправду (Єремія 6:13)

- Мова їх - смертоносна стріла, він оману говорить; вустами своїми говорять з ближніми дружелюбно, а в серці своєму кладе свою засідку (Єремія 15:10).

Ісус проповідував людинолюбство, закликав свій народ схаменутися. Первосвящеників Іудеї дратувало поява ще одного бродячого проповідника, докучають, що заважає служити ідолу золотого тільця, торгувати міняйл в храмі Божому, так далі.

Народ же реагував на проповіді Ісуса звичайним для натовпу чином. Якщо проповіді супроводжувалося чудом, - ходінням по воді, годуванням безлічі ротів малою дещицею, реанімацією померлих, - тоді спрямовувалися за месією, слідували за ним, вчилися і намагалися дотримуватися його заповіді.

Якщо дива не відбувалося, ставилися до чергового проповіднику високої моралі і моральності, як до одного з безлічі мандрівних по Палестині. І всього-.

Для потужного удару по свідомості тисяч простолюдинів, для їх прилучення до нової віри було потрібно чудо в значно більшому масштабі.

Щоб воскреснути з мертвих, колись було потрібно померти. Юда був посланий Ісусом до юдейських первосвящеників з місією "зради".

Залишимо осторонь сумніви невіруючих в Божественний промисел тисяча дев'ятсот сімдесят три роки тому сталося в Єрусалимі розп'яття і воскресіння Ісуса Христа.

Можна лише нагадати, що Ісус довгі роки провів у Індії, за деякими джерелами досяг там найвищої форми духовної досконалості. Значить, володів не тільки своїм духом, а й тілом. Не виключено, що опанував мистецтвом масового навіювання, гіпнозу.

Нехай буде не підказкою для невіруючих в Сина Божого те, що індійські йоги, які досягли досконалості, можуть впадати в транс, коли мабуть припиняються життєві процеси. Будучи похованими, а після тривалого часу відкопати, фактично, "воскрешають з мертвих".

На початку 20-го століття наука паблік рілейшнз ("зв'язки з громадськістю") виникла для успішного просування в суспільство споживачів тих чи інших товарів та ідей. Придумані і придумуються все нові і нові піар-штучки, піар-приколи ... Як Сатана протистоїть Богу, так і чорний піар протистоїть білому піару. Це ми добре знаємо з поведінки наших політиків.

Отже, зв'язки з громадськістю.

Давайте розберемося, що таке "громадськість". У всі часи, - історичні та доісторичні, включаючи час творців ракет і кольорових телевізорів, - громадськість - це не спільнота, як кажуть нам компліменти соціологи, а, елементарне стадо .

Стадо прямоходящих, пріматоподобних, двоногих ссавців, в основному розумних істот, що відгукуються або не відгукується на поклик пастуха, поводиря.

Хто не згоден - спробуйте глянути на себе очима інопланетян. Незважаючи на множинні потуги людства, які не бажають вступати в контакт з "людиноподібними мурахами". Контакт для них абсолютно даремний.

Не слід ображатися. Стадо буває не тільки з баранів. Наше стадо складається з цілком освічених, інтелектуальних, моральних "чоловіків". Стадо - визначення найточніше, досить згадати багатомільйонне стадо Леніна-Сталіна в державі більшовиків, багатомільйонне стадо Гітлера в державі націонал-соціалістів. Можна поглянути на усипане золотими блискітками наглеющего стадо стейсовского держави "свободи" і "демократії".

Проблема була і залишається: чи знайдеться пастух, гідний уваги-поваги, щоб замість розброду і хитання повести за собою стадо чоловіків? Нехай навіть періодично відхиляючись вправо-вліво від обраного напрямку. Щоб іти до вдосконалення Божого створення.

Ісус Христос свою божественну місію виконав. Через власне страждання змусив п'ятдесят поколінь його послідовників бути кращим, чистішим, добрішим. Віддамо ж данину пам'яті його вірному другові, котрий віддав своє ім'я в жертву для майбутнього торжества християнських ідеалів людинолюбства.

... То-то ще буде.