УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Вчені пояснили, як кара божа вплинула на еволюцію

7,2 т.
Вчені пояснили, як кара божа вплинула на еволюцію

Група соціологів заявила, що віра людей у ??всезнаючого Бога зіграла важливу роль в еволюції людських суспільств.

Так, вчені провели експеримент, в якому взяли участь майже 600 осіб із різних громад і товариств. До вибірки увійшли як представники світових релігій, наприклад, християнства і буддизму, так і люди, які вірять у привидів, духів предків та інші надприродні явища, пише Nplus1.

У рамках експерименту учасники грали в вірогідну гру. Для неї використовувалися монети, дві чаші і кубик, три сторони якого були зафарбовані в один колір, а решта - в інший. Учасники подумки обирали чашу і загадували колір кубика. Якщо випадала сторона, яка відповідала загаданому кольору, учасники клали монету в обрану чашу, якщо ні - в іншу.

Читайте: Вчені звинуватили неандертальців у хворобах сучасних людей

Після ігор дослідники розпитували в учасників про різні аспекти їхнього бога, такі як доброта, уявлення про мораль, справедливість. Учасники заповнювали анкети, на питання якої можна було відповісти тільки "так", "ні" або "не знаю".

На основі цього дослідження, а також низки попередніх, дослідники дійшли до висновку, що образ всезнаючого бога вплинув на формування сучасних суспільств. Загроза божественного покарання, на думку вчених, змушувала людей поводити себе неупередженіше щодо членів інших громад. Це сприяло кооперації - розвивалися інші нерелігійні соціальні інститути, такі як суд, створювалися союзи з іншими народами.

Читайте: Вчені розкрили таємницю загадкового артефакту давньоримського воїна

Як повідомляв "Обозреватель", вчені довели, що релігія не впливає на мораль і поведінку людей.