Програму Берлінського кінофестивалю критики порахували слабкою

648

Віце-президент компанії "Кіно без кордонів" Антон Мазуров вважає, що загальний рівень фільмів, що потрапили до конкурсної програми 58-го Берлінського кінофестивалю, невисокий. "На даний момент конкурс слабкий, іншими словами, немає фільму, про який би всі говорили, і який всі хотіли б подивитися", - зазначив Мазуров.

Єдиним винятком, на його думку, стала "Нафта" Пола Томаса Андерсона, що вже отримав у 2000 році "Золотого ведмедя" за "Магнолію". Почасти слабкий конкурс, за словами Мазурова, можна виправдати проблемами з французькими дистриб'юторами, які фактично бойкотували фестиваль, повідомляє NEWSru C посланням на РІА "Новости".

"Тут справа не тільки в одвічному протистоянні французів і німців, а й у тому, що, на думку французів, фільми-призери" Берлінале "останніх років були слабкі, і журі фестивалю також, на їх погляд, виявлялося недостатньо компетентним", - пояснив він.

Нинішній фестиваль не обійшовся без скандалу з журі - буквально напередодні відкриття фестивалю режисер Сюзанн Бьер і актриса Сандрін Боннер відмовилися (за сімейними і робочим обставинами) від свого членства. "Це, до речі, теж не дуже хороший показник, такі речі, як відмова бути в членах журі напередодні відкриття фестивалю, трапляються вкрай рідко і не говорять на користь проведеного заходу", - зазначив Мазуров.

Втім, він додав, що німецька преса поки утримується від поспішних оцінок, і пояснення що відбувається будуть дані під час роботи фестивалю. За 10 днів на екранах Берліна в рамках фестивалю буде показано 400 фільмів. У конкурсі бере участь "Елегія" іспанки Ісабель Койшет, комедія "Безтурботний" британця Майка Лі, "Невгамовний" ізраїльтянина Амоса Коллека.

За словами критика, сюрпризів, які могли б піднести молоді режисери, поки не було: "Всі фільми більш менш якісні, але не більше того, тому глядачі і критики вважають за краще дивитися картини відомих авторів, таких як Скорсезе (його фільм про групу Rolling Stones" Хай буде світло "відкривав фестиваль), або ж уже згадану картину Майка Лі".

У всякому разі, за його словами, Берлінський фестиваль намагається витримати свою лінію - акцент на гуманітарні проблеми. "Нинішній фестиваль відрізняється явним перекосом у бік неігрового кіно. Серед документальних фільмів хочеться особливо виділити музичні картини, яких на" Берлінале "кілька, в тому числі і чудовий фільм про американську співачку Патті Сміт" Патті Сміт: Мрія про життя ", режисера Стівена Себрінга ", - зазначив Мазуров.

Він також додав, що не варто звинувачувати фестиваль у відсутності гучних фільмів, так як "Берлінале" Він лише підводить підсумок роботи кінематографістів торік. "Говорити від тому, наскільки вдало чи ні пройшов фестиваль можна буде лише після того, як ми побачимо конкурсну програму Канн і Венеції", - продовжив Мазуров. За його словами, у будь-якого фестивалю бувають вдалі роки, а бувають не дуже, як, наприклад, цей, однак на статусі "Берлінале" це ніяк не повинно позначитися.