УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Різдвяні дива на горі Фавор підтвердили вчені

684
Різдвяні дива на горі Фавор підтвердили вчені

Напередодні Нового року та Різдва люди чекають чудес. Чи дочекаються? Ми поговорили про це з Павлом Васильовичем Флоренським, доктором геолого-мінералогічних наук, професором Російського держуніверситету нафти і газу, академіком РАПН, який очолює Робочу групу з чудесним знаменням при Богословської комісії Московської патріархії РПЦ, і з Сергієм Міровим, організатором останнього дослідження Комісії з вивчення чудес , - про явище на горі Фавор.

Цього літа комісія побувала в Ізраїлі, щоб вивчити надприродне явище, що збирає на біблійній горі Фавор велика кількість паломників. У 17-й главі Євангелія від Матвія говориться, що Ісус Христос разом з апостолами Петром, Яковом та Іваном зійшов на гору, де перетворився. "І просяяло обличчя Його, як сонце, одяг же Його зробився білим, як світло. І ось з'явились їм Мойсей та Ілля, і розмовляли із Ним ".

- Невже все це відбувається на Фаворі і сьогодні? На віруючих також снисходит благодать? - Запитали ми Сергія Мірова.

- Дивно, що сходження благодатного хмари відбувається тільки на території православного монастиря! Під час богослужіння над віруючими проноситься куля, що світиться, потім над хрестом храму Преображення виникає хмарка, яке, збільшуючись у розмірах, опускається на натовп віруючих, накриває її і обдає цілющою вологою. Я подумав, цей феномен треба вивчити з позиції світських людей, які сумніваються в чудесах. Потрібно було підійти до питання з наукової точки зору. Щоб люди знали: їх не обманюють.

- А чи були в поїздці авторитетні фахівці?

- Так. Науковий співробітник Центру погоди "Фобос" Марина Макарова. Без метеоролога подібне дослідження проводити не можна. Вона вказала, які прилади необхідно придбати, і ми купили портативні метеостанції для вимірювання тиску, температури і вологості, для визначення точки роси. Вийшли на контакт з метеослужбою Ізраїлю. З вечора розставивши метеостанції, ми сіли серед багатотисячного натовпу віруючих у дворі монастиря, а Марина Макарова знімала про погоду. Я включив телекамеру, Павло Васильович озброївся фотоапаратом. Навколо - греки, українці, грузини, молдавани, всюдисущі японці і росіяни. Марина сказала: "Не знаю, чого чекають всі ці люди, але в такому сухому повітрі при цій температурі утворення туману неможливо!" Я мало що розумів у що відбувається, але все зрозумів, коли молитви Патріарха стали завершуватися і почалося таїнство причастя.

Раптом виникає загальне хвилювання: люди махають руками. Нас огортає казна-звідки взявся туман! Все навколо осяяли себе хрестом, я теж не відстаю і направляю в гущу подій об'єктив телекамери. І. .. Не може бути! У віконці монітора чітко видно колихання туманною маси! Щасливе обличчя Флоренського, здивоване - Макарової ...

Чудо було! Нехай не в тій хрестоматійною формі, але за всіма параметрами утворення туману в таких умовах неможливо! І пояснення цьому факту метеорологія дати не може.

Павло Флоренський:

"Від вищих сил тільки ті чудеса, що всередині Церкви"

- Павло Васильович, а що для вас чудо?

- Для людини віруючої всі - благодать Божа. Але є люди, хто хоче підмінити віру в Бога спрагою чудес. Прозріння, передбачення і навіть зцілення в принципі поза інтересами нашої комісії. Ми вивчаємо тільки суто фізичні явища: мироточення, дублювання зображення ікон на склі, самопоновлення ікон і деякі інші явища, які можна вивчати методами науки ... Випадками чудесного зцілення, лікування, прозріння займаються священики, а не ми, вчені, тому що тут немає конкретної речовини, яке можна було б піддати аналізу.

Ми спостерігали за допомогою сучасних високоточних приладів загоряння Святого вогню в Єрусалимі. Висновок просте: загоряння супроводжується сильними п'єзоелектричними явищами по всьому об'єму храму і прилеглого простору, схожими на ті, що бувають при сильній грозі - але грози-то не було ... Значить, це явище можна віднести до чудовим.

- Як ви думаєте, чи всі незрозумілі явища, з якими ви зустрічалися, від Бога?

- Зараз, коли у багатьох розкрилися очі і вони стали помічати й бачити духовні явища, стало очевидним, що життя повне чудес. Найнеймовірніших і дивовижних. Але від вищих сил тільки ті чудеса, що всередині Церкви. А в інших місцях можуть бути не тільки прояви Божої благодаті, але і будь-які фокуси. Зрештою мироточать і шаманські камені, шамани дійсно можуть відтворювати дивовижні чудеса, але головне в іншому: ми не знаємо, які сили їм допомагають. Чекати чудо - це добре. Але я б порадив проявляти обережність - скільки знаю випадків, коли люди в корисливих інтересах спокушали людей нібито дивом. Наприклад, був випадок, коли в нашу комісію звернулися люди з розповідями про диво - в одному будинку у жінки нібито плакали всі ікони. І господиня вже почала приймати у себе людей, спраглих зцілення. Ми виїхали туди і з'ясували, що все це було шарлатанством. Зараз багато розвелося так званих народних цілителів, які пропонують чудесне зцілення. Хочу порадити людям: стережіться простих сьогохвилинних зцілень без зусиль, без праці. Це свого роду духовна халява. Ведіть правильний і праведний спосіб життя. Особливо остерігайтеся екстрасенсів і всяких цілителів - це відриває хворого від професійних лікарів і вже тому смертельно небезпечно ...

За матеріалами КП