Різдвяні дива на горі Фавор підтвердили вчені

687
Різдвяні дива на горі Фавор підтвердили вчені

Напередодні Нового року та Різдва люди чекають чудес. Чи дочекаються? Ми поговорили про це з Павлом Васильовичем Флоренським, доктором геолого-мінералогічних наук, професором Російського держуніверситету нафти і газу, академіком РАПН, який очолює Робочу групу з чудесним знаменням при Богословської комісії Московської патріархії РПЦ, і з Сергієм Міровим, організатором останнього дослідження Комісії з вивчення чудес , - про явище на горі Фавор.

Цього літа комісія побувала в Ізраїлі, щоб вивчити надприродне явище, що збирає на біблійній горі Фавор велика кількість паломників. У 17-й главі Євангелія від Матвія говориться, що Ісус Христос разом з апостолами Петром, Яковом та Іваном зійшов на гору, де перетворився. "І просяяло обличчя Його, як сонце, одяг же Його зробився білим, як світло. І ось з'явились їм Мойсей та Ілля, і розмовляли із Ним ".

- Невже все це відбувається на Фаворі і сьогодні? На віруючих також снисходит благодать? - Запитали ми Сергія Мірова.

- Дивно, що сходження благодатного хмари відбувається тільки на території православного монастиря! Під час богослужіння над віруючими проноситься куля, що світиться, потім над хрестом храму Преображення виникає хмарка, яке, збільшуючись у розмірах, опускається на натовп віруючих, накриває її і обдає цілющою вологою. Я подумав, цей феномен треба вивчити з позиції світських людей, які сумніваються в чудесах. Потрібно було підійти до питання з наукової точки зору. Щоб люди знали: їх не обманюють.

- А чи були в поїздці авторитетні фахівці?

- Так. Науковий співробітник Центру погоди "Фобос" Марина Макарова. Без метеоролога подібне дослідження проводити не можна. Вона вказала, які прилади необхідно придбати, і ми купили портативні метеостанції для вимірювання тиску, температури і вологості, для визначення точки роси. Вийшли на контакт з метеослужбою Ізраїлю. З вечора розставивши метеостанції, ми сіли серед багатотисячного натовпу віруючих у дворі монастиря, а Марина Макарова знімала про погоду. Я включив телекамеру, Павло Васильович озброївся фотоапаратом. Навколо - греки, українці, грузини, молдавани, всюдисущі японці і росіяни. Марина сказала: "Не знаю, чого чекають всі ці люди, але в такому сухому повітрі при цій температурі утворення туману неможливо!" Я мало що розумів у що відбувається, але все зрозумів, коли молитви Патріарха стали завершуватися і почалося таїнство причастя.

Раптом виникає загальне хвилювання: люди махають руками. Нас огортає казна-звідки взявся туман! Все навколо осяяли себе хрестом, я теж не відстаю і направляю в гущу подій об'єктив телекамери. І. .. Не може бути! У віконці монітора чітко видно колихання туманною маси! Щасливе обличчя Флоренського, здивоване - Макарової ...

Чудо було! Нехай не в тій хрестоматійною формі, але за всіма параметрами утворення туману в таких умовах неможливо! І пояснення цьому факту метеорологія дати не може.

Павло Флоренський:

"Від вищих сил тільки ті чудеса, що всередині Церкви"

- Павло Васильович, а що для вас чудо?

- Для людини віруючої всі - благодать Божа. Але є люди, хто хоче підмінити віру в Бога спрагою чудес. Прозріння, передбачення і навіть зцілення в принципі поза інтересами нашої комісії. Ми вивчаємо тільки суто фізичні явища: мироточення, дублювання зображення ікон на склі, самопоновлення ікон і деякі інші явища, які можна вивчати методами науки ... Випадками чудесного зцілення, лікування, прозріння займаються священики, а не ми, вчені, тому що тут немає конкретної речовини, яке можна було б піддати аналізу.

Ми спостерігали за допомогою сучасних високоточних приладів загоряння Святого вогню в Єрусалимі. Висновок просте: загоряння супроводжується сильними п'єзоелектричними явищами по всьому об'єму храму і прилеглого простору, схожими на ті, що бувають при сильній грозі - але грози-то не було ... Значить, це явище можна віднести до чудовим.

- Як ви думаєте, чи всі незрозумілі явища, з якими ви зустрічалися, від Бога?

- Зараз, коли у багатьох розкрилися очі і вони стали помічати й бачити духовні явища, стало очевидним, що життя повне чудес. Найнеймовірніших і дивовижних. Але від вищих сил тільки ті чудеса, що всередині Церкви. А в інших місцях можуть бути не тільки прояви Божої благодаті, але і будь-які фокуси. Зрештою мироточать і шаманські камені, шамани дійсно можуть відтворювати дивовижні чудеса, але головне в іншому: ми не знаємо, які сили їм допомагають. Чекати чудо - це добре. Але я б порадив проявляти обережність - скільки знаю випадків, коли люди в корисливих інтересах спокушали людей нібито дивом. Наприклад, був випадок, коли в нашу комісію звернулися люди з розповідями про диво - в одному будинку у жінки нібито плакали всі ікони. І господиня вже почала приймати у себе людей, спраглих зцілення. Ми виїхали туди і з'ясували, що все це було шарлатанством. Зараз багато розвелося так званих народних цілителів, які пропонують чудесне зцілення. Хочу порадити людям: стережіться простих сьогохвилинних зцілень без зусиль, без праці. Це свого роду духовна халява. Ведіть правильний і праведний спосіб життя. Особливо остерігайтеся екстрасенсів і всяких цілителів - це відриває хворого від професійних лікарів і вже тому смертельно небезпечно ...

За матеріалами КП