Православні відзначають Хрещення. Таємниця святої води

687
Православні відзначають Хрещення. Таємниця святої води

19 січня православні відзначають Водохреща. Це один з найдавніших свят християнської церкви. Його встановлення відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята - "Єпіфанія" - явище, або "Теофанія" - Богоявлення, також його називали "свято світів", "Святі світи" або просто "Свєти".

Слово "крещаю", "хрещу" означає по-грецьки "занурюю у воду". Ще з часів Русі Хрещення святкувалося широко й урочисто, у всіх містах після літургії здійснювався хресний хід на "иордань" - ополонку у вигляді хреста, прорубану на найближчому водоймищі. Традиція занурення в ополонку на Водохреща з кожним роком набуває все більшої популярності і в сучасній Україні.

Як і святу Різдва Христового, свята Водохреща передував день строгого посту - святвечір. Цього дня після вранішнього богослужіння у всіх храмах вже здійснюється чин великого водосвяття.

При цьому, всупереч розхожій повір'ям, вода, освячена 18 січня, не володіє якимись особливими, "сильнішими", властивостями, ніж водохресна вода, освячена вже в сам день свята. Крім того, священики радять не набирати воду відрами і бочками, оскільки освячена вода, подібно до вогню, не втрачає своїх властивостей, навіть якщо краплю її розбавити в простій воді. Також не обов'язково стояти в черзі за святою водою в саме свято: вода у храмах роздається протягом кількох днів після Водохреща.

Встановлення свята Хрещення Господня відноситься ще до часів апостолів. Стародавня назва свята - "Єпіфанія" (явище), або "Теофанія" (Богоявлення). Також його називали "святом Светов".

У свято Богоявлення віруючі згадують про те, як у віці 30 років Ісус Христос із Галілеї прийшов до річки Йордан, щоб прийняти хрещення водою від Іоанна Предтечі.

Церковний переказ свідчить, що коли Ісус вийшов з вод Йордану, небеса відкрилися і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Нього. "І голос із небес: Ти Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав", - йдеться в Євангелії від Марка.

Таким чином, світові явилася Пресвята Трійця: Бог-Син, Бог-Дух Святий, що зійшов на Христа у вигляді голуба, і Бог-Отець, що свідчив про Христа з небес. Тому свято Хрещення називається також Богоявленням.

Іоанн Златоуст говорив, що Ісус Христос хрестився в Йордані задля покаяння (адже Він не грішив) і не для отримання дару Святого Духа (Він був причетний Духу від народження). Ісус прийняв хрещення, щоб стати відомим народу, якого збиралася безліч біля берегів Йордану, і щоб, як сказано в Євангелії, "виконати всяку правду". "Правдою", за словами Златоуста, була покора Богові, який послав Іоанна Предтечу хрестити людей водою ".

Щорічно в Хрещення і напередодні свята (у святвечір) в церков шикуються черги за водохресної святою водою. Прихожани зберігають її протягом усього року, п'ють помалу - для тілесного і духовного оздоровлення. Причому робити це радять вранці, натщесерце. Водохресної водою також кроплять вдома, щоб закликати благодать Божу.

Благочестива традиція купання на Водохреща існує у всіх християнських країнах, зокрема встановилася з прийняттям християнства і на Русі. Віруючих не зупиняли навіть суворі морози. Вважається, що купаються у святій воді (а в ці дні вся вода благословляється Господом) можуть не бояться простуди, навпаки, купання у хрещенській воді сприяє зціленню від різних недуг. Однак, священики застерігають від занурення в крижану воду без твердої віри і молитви: "Якщо людиною керує не релігійне почуття, так можна і своє здоров'я попсувати".

Після того як священик здійснить чин освячення води (читанням відповідних молитов і триразовим зануренням хреста), бажаючі триразово занурюються у воду з головою. При цьому кожен хреститься і вимовляє: "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!"

Над розгадкою таємничих властивостей водохресної води б'ється не одне покоління українських науковців.

- Дуже багато даних про те, що 19 січня вода відрізняється від води, взятої в інший час, - погоджується директор інституту біології ХНУ ім. В.Н. Каразіна Анатолій Божков. - Але чому це відбувається з водою на Водохреще - я на це питання відповісти не можу. Зміна властивостей води на Водохреща - якийсь феномен, який не має прямого відношення до здоров'я, але якби ми могли розгадати цю загадку - це мало б значення в майбутньому.

В Україні є цілий напрямок фізико-хімічних досліджень, мета яких - розгадати в тому числі і цю загадку, розповідає Анатолій Божков і представляє одну з теорій:

- Вся вода відчуває планетарно-космічне вплив, завдяки якому властивості води можуть змінюватися. Ймовірно, в дні Хрещення з планетами відбуваються якісь космофізичних явища, які формують стан води, дійсно відрізняється своїми якостями, - припускає фахівець.

Анатолій Божков зізнається, що не має даних про вплив води, набраної 19 січня, на людський організм. В Інституті біології таких досліджень не проводили: на це немає коштів.

- Втім, у кожному разі день Хрещення - унікальний: це свято таємниці води, - говорить учений.

Кияни на чолі зі столічнім мєром мали можливість зробити обмивання на одному з пляжів Гідропарку.

За матеріалами newsru.ua , vecherniy.kharkov.ua