УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Маївки: останнє спокуса християнина

Маївки: останнє спокуса християнина

Хтось буде вибирати, чи йти на першотравневу демонстрацію, хтось буде вибирати, чи є шашлик або відмовитися від нього

Життя сучасної людини не пристосована для духовних потреб. Сьогодні більшість з нас - спочатку наймані працівники, а вже потім - християни. І тільки у великі релігійні свята православні згадують про власну вірі.

Цього року незвично пізня православна Пасха співпала з травневими святами, які стали додатковим "спокусою" для віруючих в Страсний тиждень - найсуворішу тиждень Великого посту.

Про "інформаційному" і "споживчому" пості, про духовні практики трудоголіків, про каву і солодощі як про страсті і про значення останніх передвеликодніх днів у прес-центрі "Обозревателя" розповів глава Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви протоієрей Георгій (Коваленко)

"Обозреватель": Як відомо, цього року відмінність у часі між православної, католицької і іудейської паскою становить більше місяця, тоді як в деякі роки ці дати практично збігаються. З чим це пов'язано?

Протоієрей Георгій (Коваленко) : У нас стався збій, коли розділилися календарі - юліанський і григоріанський. Цей збій і дав такі відмінності. День Пасхи обчислюється по відношенню до місячним календарем, є певні заборони, раніше якого дня не може бути Великдень - це пов'язано і з іудейської Великоднем. Богослови говорять про те, що християнам таки якось треба домовитися і хоча б Великдень святкувати в один день.

Але, думаю, в цьому теж немає нічого страшного, тому що ми святкуємо НЕ день, не дату - ми святкуємо світле Христове Воскресіння. Тому головне - на розрахунок дня. Головне - щоб відбулося воскресіння в нашій душі.

"Обозреватель": У чому полягає строгий піст, який розпочався у Вербну неділю?

Протоієрей Георгій (Коваленко) : У період строго посту ми відмовляємося від будь-яких розваг, згадуючи страсті Христові. Ми обмежуємо себе в їжі, піст посилюється, але в той же час починаємо готуватися до Великодня. Господині починають готувати паски та інші страви. У четвер-п'ятницю-суботу наші будинки будуть наповнюватися не надто пісними запахами. Але щоб не втратити свідомість, потрібно відвідувати богослужіння.

"Обозреватель": Кому дозволено не дотримуватися посту?

Протоієрей Георгій (Коваленко) : Дозволяється послаблювати пост для дітей, для вагітних, для годуючих матерів, для людей, які важко працюють, мають певні захворювання. Але мій досвід говорить про те, що якраз хворі люди, скоріше, більше постять, ніж ті, хто повні сил.

Я думаю, не треба зосереджуватися тільки на їжі. Потрібно подумати, що нас відділяє від Бога. Якщо є якісь речі, які ми вважаємо своїми пристрастями, шкідливими звичками, від них потрібно відмовитися. Хтось може спробувати кинути курити - хоча б на цей тиждень. Хтось повністю відмовитися від солодкого, хтось - від телевізора, хтось - від Інтернету. Але якщо не можете відмовитися, то хоча б вибирайте той контент, який допомагатиме згадувати про духовне, а не підживлювати власні пристрасті.

"Обозреватель": А як щодо такого задоволення, як кава? Чи слід відмовлятися від нього на цей тиждень?

Протоієрей Георгій (Коваленко) : Якщо для когось каву - пристрасть, то можна і відмовитися. Я вранці вже випив чашечку кави. Як я можу радити всім відмовлятися від кави? Я знаю людей, які на пост повністю відмовляються від кави. Я знаю людей, які відмовляються від шоколаду або цукерок. Все-таки це має бути індивідуально.

Думаю, сьогодні найбільш важливі речі, від яких слід відмовитися - це інформаційні спокуси, тому що, на жаль, не весь репертуар наших телевізорів і не всі сайти в Інтернеті налаштовані на пристрасної лад. Інформаційний пост доречний і доречний споживчий пост. Спробуйте відмовитися від зайвого шопінгу в ці дні. Це певна жертва для когось, і її треба зробити.

Але будь-яка відмова, будь духовний подвиг повинен мати мету. Не просто обмеження заради обмеження, а обмеження заради чогось. Якщо ми інформаційного себе обмежуємо, ми повинні чимось наповнити цей час - чи то молитвою, чи то читанням святого письма, чи то добрими справами.

"Обозреватель": Підходить до завершення останній етап Великого посту - Страсний тиждень. У чому полягає відмінність цих днів від попередніх днів посту?

Протоієрей Георгій (Коваленко) : Для нас це дуже важливий час. У церкві навіть скасовується поминання святих, залишаються тільки пристрасні богослужіння. Точно так само і ми з вами повинні відкласти земні турботи і зосередитися на головному - на останньому тижні до Великодня, тому що тільки той, хто пройшов з Христом пристрасної шлях, може повною мірою відчути радість світлого Христового воскресіння.

Для християнина хрест - не знаряддя страти, не символ смерті. Для християнина хрест - це символ перемоги над смертю, символ жертовної любові Бога до людей. Коли ми щось віддаємо, чимось жертвуємо для Бога або для ближнього, тоді це справжня християнська любов. Коли ми зосереджуємося на задоволеннях для себе, на відлученні, поглинанні і т.д. - Тоді ми безумовно Ідемо не божим шляхом.

У Вербну неділю Господь вигнав торговців з храму. Це символ того, що ми повинні відвернутися від земного і матеріального. Ми повинні з храму власної душі вигнати торговців, щоб залишити храм нашої душі Богові.

Великий четвер - один з головних днів Страсного тижня. Це день, коли сталася Таємна вечеря, коли було встановлено таїнство причастя - головного таїнства православної церкви. У четвер, який ми називаємо чистим, не головне - прибирати в будинку. У четвер потрібно все закінчити і вранці відвідати богослужіння. Тим, хто постив, по можливості причаститися.

У четвер увечері здійснюється служба Великої п'ятниці , читаються 12 пристрасних євангелій. Це одне з найбільш душевних богослужінь. Ми всі стоїмо в храмі із запаленими свічками, а потім ці свічки несемо додому. Дуже красиво, коли наше місто наповнюється людьми, які йдуть, їдуть з лампадками або просто з обрізаними пластиковими пляшками, в яких горять свічки. Ці свічки - символ того, що навіть у Страсну п'ятницю, коли люди розпинають Бога, в нас ще жевріє надія, жевріє віра.

Хотілося б, щоб у цей день, 2 травня, наші міста наповнена не запахом першотравневих шашликів, а свічками, що символізують нашу віру у воскресіння Христа.

У п'ятницю буде виноситися плащаниця і ми будемо роздумувати про події розп'яття, спілкування Христа з розбійниками, які були розп'яті разом з ним, зняття з хреста і положення в труну.

Потім ми переходимо до Тихої суботи , коли ми згадуємо положення Христа в труну, його зішестя в пекло, з якого він вивів всіх старозавітних праведників, які очікують відновлення єдності з Богом, яке було порушено першою людиною - Адамом. У Велику суботу відбудеться велика подія - зішестя благодатного вогню в Єрусалимі.

Традиційно пасхальне богослужіння розпочнеться о 23:30. Це головне богослужіння року. У богослужбовій книзі, по якій ми служимо, написано, що ні вино, ні яйця, ні сир, ні молоко не є паскою. Пасха - сам Христос, і лише той, хто причащається, куштує справжню паску. Тільки той, хто постив, хто сповідався на Страсному тижні, може причащатися за пасхальної літургією. Це наша головна трапеза.

"Обозреватель": Що ви можете порекомендувати християнину, який в силу завантаженості практично позбавлений можливості відвідувати богослужіння і вести духовне життя?

Протоієрей Георгій (Коваленко) : Кожне з подій Страсного тижня змушує нас замислитися. Навіть на роботі або на відпочинку ми повинні роздумувати над євангельськими подіями. Для цього достатньо просто читати святе писання - лише кілька глав в чотирьох Євангеліях. Я б рекомендував всім перечитати ці глави, бо в них - найголовніші для людини речі.

Ми іноді так багато працюємо, що іноді забуваємо про душу. Але Господь нам давав заповідь - шість днів працювати, а сьомий день віддати Богові. Ми плідно працювали весь рік, а тепер давайте віддамо цей тиждень Богу і гідно підготуємося до світлого Христового Воскресіння.

"Обозреватель": Цього року Великодня передують травневі свята. Наскільки традиційні маївки можуть зіпсувати підготовку християнина до зустрічі Великодня?

Протоієрей Георгій (Коваленко) : Для нас будуть певним спокусою ці маївки. Але, думаю, це і добре, тому що людина не повинна перебувати в тепличних умовах, він повинен вибирати. Хтось буде вибирати, чи йти на першотравневу демонстрацію, хтось буде вибирати, чи є шашлик або відмовитися від нього.

У ніс є ще одна цікава річ - бокс в пасхальну ніч. Це теж буде певним вибором для людей - дивитися бій в прямому ефірі або у повторі в неділю.

Тут все неоднозначно. Дуже просто все заборонити, дуже важко зрозуміти. Головне, що ми повинні подарувати один одному - це любов, а не осуд. Християнин повинен дякувати Богові за все і повинен дієво демонструвати любов до Бога і ближнього, навіть коли ближній робить щось не так.

Головне, щоб ми, закінчивши постити, не закінчили жити відповідно до власної вірою, щоб наша великодня радість була такою, щоб ми не втрачали розуму, не втрачали розуміння того, що ми святкуємо. Тому дуже важливо в святості провести дні святі. 40 днів ми будемо святкувати Великдень і вітати один одного пасхальним вітанням.

Читайте новини за підсумками прес-конференції:

УПЦ зробила православним мобільний подарунок

В УПЦ запропонували перенести вихідний з понеділка на Страсну п'ятницю

В УПЦ МП розповіли про стан здоров'я митрополита Володимира

Софії Київської загрожує не богослужіння, а потік машин по Володимирській - УПЦ МП

Дивіться відеосюжети:

Протоієрей Георгій про Страсному тижні для зайнятих

Священик про східних практиках для християн

До Великодня можна встигнути кинути палити

УПЦ зробила мобільний подарунок православним

Протоієрей Георгій: справжня Великдень - не пожива

Дивіться повну версію відеозапису прес-конференції