Прийміть участь
в розіграші
планшету Взяти участь
Приз
БлогиСвіт

/Політика

Що треба знати про Blue Card в Німеччині

268

Хто може влаштуватися на роботу в Німеччині за спрощеною процедурою, де оформити "блакитну карту", які переваги вона дає? Інформація для іноземних спеціалістів - в матеріалі DW."Блакитна карта" (Blue Card) - електронне посвідчення, яке підтверджує право на проживання та роботу в одній з країн ЄС (за винятком Данії, Великобританії та Ірландії). По суті, це програма ЄС з працевлаштування кваліфікованих кадрів з-за кордону. При цьому у кожної країни ЄС свої особливості її реалізації, і "блакитна карта", отримана в одній країні, не дає автоматично права на роботу в іншій.

В Німеччині "блакитні карти" почали видавати після 1 серпня 2012 року, коли набув чинності закон, що спростив умови працевлаштування у ФРН спеціалістів з країн, що не входять до ЄС. Щороку кількість "блакитних карт", виданих у ФРН, зростає. Серед тих, хто найчастіше оформлює їх, - фахівці з Індії, Китаю, Росії, України та Сирії. Порівняно з іншими країнами ЄС, у Німеччині программа Blue Card застосовується найширше.

Хто може претендувати

Претендувати на німецьку "блакитну карту" можуть спеціалісти з країн, які не входять до ЄС, за умови, що у них є диплом про вищу освіту, отриманий в Німеччині або за її межами. Друга важлива вимога: наявність трудового договору з працедавцем у ФРН або конкретної оферти, що підтверджує намір укласти трудову угоду. Мінімальний щорічний дохід при цьому має бути 52000 євро (до сплати податків) або 4333 євро на місяць. Для спеціалістів у сферах, де брак кадрів відчувається найбільше, достатньо 40560 євро на рік (до сплати податків) або 3380 євро на місяць. До них належать лікарі (за винятком стоматологів), інженери, спеціалісти у сфері інформаційних та комунікаційних технологій, спеціалісти у галузі природничих наук і математики. Знайти працедавця претендент має самостійно.

Де оформити Blue Card

"Блакитні карти" видають відомства у справах іноземців за місцем проживання в Німеччині. Той, хто живе за межами ФРН, має подати заяву на отримання національної візи до німецького консульства. В пакеті документів мають бути трудовий договір, резюме у вигляді таблиці німецькою мовою та перекладений німецькою диплом про вищу освіту із додатком.

Диплом про вищу освіту, отриманий не в німецькому вузі, має бути визнаний у ФРН або перевірений на відповідність німецьким стандартам. Зробити це можна, перебуваючи закордоном. Центральне відомство з питань закордонної освіти (ZAB) проводить платну індивідуальну експертну оцінку. Її результат необхідно буде надати в посольстві для отримання візи. Попередньо перевірити, чи визнають вашу освіту в Німеччині, можна на сайті www.anabin.kmk.org.

Загальних вимог до знань німецької чи англійської мови для оформлення Blue Card немає. Усе залежить від працедавця та професії. Приміром, лікарі мають володіти німецькою на рівні B2-C1.

Термін дії Blue Card

"Блакитна карта" видається на термін від одного до чотирьох років, залежно від трудового договору. Якщо контракт укладено на термін менше чотирьох років, то в дозволі на перебування в Німеччині до цього терміну додається ще три місяці.

Той, хто хоча би півроку є володарем "блакитної карти" іншої держави ЄС, може оформити німецьку Blue Card протягом місяця після переїзду до ФРН.

Переваги Blue Card

За програмою Blue Card, за умови збереження трудових відносин, уже після 33 місяців фахівець може отримати безстрокову посвідку на проживання. При володінні німецькою мовою на рівні B1 оформити її можна вже після 21 місяця перебування в Німеччині.

Володар "блакитної карти" може перебувати до 90 днів на рік без візи в будь-якій країні ЄС (окрім Данії, Великобританії та Ірландії). Крім того, він має право провести до 12 місяців в країні, яка не входить до ЄС, його дозвіл на перебування в Німеччині при цьому не буде анульовано.

"Блакитна карта" полегшує переїзд до Німеччини не тільки для самого фахівця, але і для його чоловіка/дружини та дітей. Дозвіл на перебування їм видається без знань німецької. Чоловік або дружина також отримує дозвіл на роботу.

Віза для пошуку роботи

За законом, ухваленим у 2012 році, іноземці, які закінчили німецькі вузи, мають право залишатися в Німеччині до 18 місяців для пошуку місця роботи. В цей період вони можуть підробляти без усіляких обмежень та особливого дозволу відомства у справах іноземців, причому навіть індивідуальним підприємцем. Щоправда, ця діяльність має бути пов’язана із отриманою у ВНЗ освітою.

Іноземці, які живуть за межами Німеччини, можуть отримати візу на шість місяців для в’їзду в країну задля пошуку роботи. Проте підробляти або займатися підприємницькою діяльністю у ФРН в цей період їм не можна.

Читайте всі новини по темі "Deutsche Welle" на сайті "OBOZREVATEL".

Джерело
0
Коментарі
0
0
Смішно
0
Цікаво
0
Сумно
0
Треш
Чтобы проголосовать за комментарий или оставить свой комментарий на сайте, в свою учетную запись MyOboz или зарегистрируйтесь, если её ещё нет.
Зарегистрироваться
Показать комментарии
Новые
Старые
Лучшие
Худшие
Комментарии на сайте не модерированы

Наші блоги