Митрополит Антоній за сніданком з Березовської

Митрополит Антоній за сніданком з Березовської

"Обозреватель" продовжує щотижневий проект "Сніданок" з журналісткою Оленою Березовської. Олена Березовська перед початком Великого посту поговорила з Митрополитом Антонієм про Пасху, День Перемоги, про сході і заході, про гріхи, гордості, гомосексуалізмі, вічні цінності і любові.

А.Б. Здравствуйте, Владико! Багато людей сприймають піст як дієту. Тобто відмовляються від продуктів тваринного походження, але ведуть колишній спосіб життя, переглядаючи улюблені серіали, соціальні мережі, проводячи час у веселих компаніях і т.д. Могли б Ви розповісти, що таке пост, як правильно його дотримуватися?

М.А. Великий піст необхідний для того, щоб допомогти людині звільниться від шуму всілякої мирської суєти, щоб ми змогли в тиші почути щось насправді важливе. До кожного з нас звернений тихий поклик Господа, який наполегливо заглушується нашої життєвої біганиною. Зупинитися і прислухатися, щоб почути і відгукнутися - ось головне призначення посту. У Євангелії сказано, що тільки чисті серцем побачать Бога (Мф. 5,8). І для того Церква визначила ці святі пісні дні, щоб очищаючи своє серце від шкаралупи гріховних звичок покаянням, молитвою, стриманістю, ми змогли б відчути близькість Бога. Без добрих справ і боротьби зі своїми вадами, відмова лише від певного виду їжі, дійсно, перетворює пост в дієту.

Відео дня

А.Б. Я так вважаю, що не менш важливим є причастя під час посту.

М.А . По суті справи, за кожною божественною літургією ми чуємо заклик Господа підійти до чаші і прийняти святі дари: "Пийте від неї всі ...". Приходячи на божественну літургію, ми стаємо учасниками трапези Господньої, і дивно, коли господар трапези кличе нас до столу, а ми відповідаємо: "Спасибі, але я подивлюся на цей бенкет зі сторони". Погодьтеся, таке ставлення можна розцінити, як образливе.

Існують різні думки з приводу частоти причащання, так як до цього питання потрібно підходити, враховуючи міру вкоріненості людини в церковному житті, його особисті життєві обставини. Я дотримуюся думки, що причащатися мирянам потрібно не рідше, ніж один раз на місяць; а під час Великого посту по можливості - щонеділі. Але на це потрібно обов'язково отримати благословення у священика на сповіді.

А.Б. Цього року у нас пізня Великдень - 5 травня. Вона майже збіглася з Днем пам'яті Георгія Побідоносця - 6 травня. Але воістину історичне збіг цих Свят було в 1945 році. Саме в цей день був підписаний перший акт капітуляції Німеччини генералом Йоделем. Тут є ще ряд цікавих і, я думаю, невипадкових збігів. Георгій Побідоносець зображений на гербі Москви та Київській області. Керував штурмом Берліна Георгій Жуков, який був Кавалером орденів Святого Георгія. У Старому завіті є таке свято Пурим. Євреї святкують порятунок свого народу від винищення їх Гаман-амаликитянина, улюбленцем персидського царя Ахашвероша. Чи не вважаєте Ви, що День Перемоги має бути церковним святом, що символізує порятунок всього російського народу від винищення військами Гітлера?

М.А . У найтрагічніші і переломні моменти нашої історії Православна церква завжди була поруч зі своїм народом, допомагаючи йому нести хрест в годину тяжких випробувань. Вклад Православної церкви в перемогу над фашизмом ще нам належить оцінити і осмислити. Потрібно відзначити, що День Перемоги внесений в церковний календар як день поминання воїнів, загиблих на полі брані. Щорічно в цей день у всіх храмах проходять поминальні служби. Так що церква не стоїть осторонь від цього свята.

А.Б. Читаючи Старий заповіт, я бачу жорстокість, кров і помста. Іноді мені здається, що фашисти багато ідеологічні моменти списали з цієї книги, виставляючи Європу і Росію, як землю обітовану для германців, знищуючи всі інші народи - слов'ян, євреїв, циган. Новий Завіт докорінно відрізняється від Старого. Ісус Христос говорить про прощення і смиренні. Чому така різниця?

М.А. Старий Завіт - це історія людства після глобальної катастрофи гріхопадіння і вигнання прабатьків з раю. Криваві події Старого Завіту ясно показують той стан, в якому опинилася людина, відпавши від Бога. Спотворена гріхом природа людей вимагала особливого, більш жорсткого керівництва, тому Бог у Старому Завіті являє себе як грізний Суддя. Строгість закону була зумовлена ??внутрішньою брутальністю, черствістю, жорстокосердістю старозавітного людини. Необхідно був час, щоб його виправити, привести до того духовного стану, при якому він був би здатний сприйняти Євангельське благовістя. Час це розтягнулося на багато століть очікування Месії.

А.Б. По-вашому, в яку сторону повинна рухатися зараз Україна? На Захід чи на Схід?

М.А. Думаю, що всяка держава, якщо воно хоче зберегти свою самобутність, має рухатися своїм особливим шляхом. Це стосується і України. Зрозуміло, що вже в силу свого географічного положення протягом багатьох століть Україна була відкрита до контактів як із Заходом, так і зі Сходом. Думаю, це збережеться і в майбутньому. Однак ці контакти повинні мати характер творчого взаємообміну, а не сліпого наслідування. Рух на Захід чи на Схід не повинно здійснюватися на шкоду національним інтересам нашої держави

А.Б. Новообраний Папа Франциск є вихованцем українського священика Степана Чміля, який похований в базиліці св. Софії в Римі. На Західній Україні сильні позиції уніатської греко-католицької церкви. Теоретично, чи можливо велике об'єднання католиків і православних?

М.А. Діалог між православною і католицькою церквами ведеться вже кілька десятиліть. Але у взаєминах між нами сьогодні досить багато серйозних розбіжностей. Вони стосуються і віровчення, і церковного устрою, і поглядів на духовне життя, і багато чого іншого. Без подолання цих розбіжностей говорити про об'єднання церков неможливо.

А.Б. Господь сказав, що в останні дні відбудеться об'єднання релігій. Що це означає? Християни можуть об'єднатися з іудеями, мусульманами і буддистами?

М.А. Про об'єднання релігій Господь ніколи не говорив. Більше того, у прощальній бесіді зі своїми учнями Христос досить ясно сказав: "Я дорога, істина і життя; ніхто не приходить до Отця, як тільки через Мене" (Ін 14, 6). Це означає, що прийти до Бога Отця можна, тільки прийнявши Христа як істинного Сина Божого. Прийти до Отця можна, лише ставши християнином. Тому з точки зору християнства не можна говорити про об'єднання релігій. Люди, які сповідують інші, нехристиянські релігії можуть стати членами церкви тільки через прийняття Христа. Апостол Павло в Посланні до римлян каже, що в останні часи іудеї візьмуть Христа, тобто визнають Ісуса істинним месією (Рим 11, 25-26). Однак, як це відбудеться, залишається для нас таємницею.

А.Б. Якщо людина сповідує іншу релігію, ми повинні якось насторожено до нього ставитися? Дружити з ним, не дружити? Ось я, наприклад, дружу з мусульманами, іудеями ...

М.А. До всіх людей без винятку потрібно ставитися однаково, по заповіді Христової - з любов'ю. Таємниця кожної особистості пізнається через чеснота любові. Неможливо принизити, завдати болю людині, якщо бачиш у ньому образ Божий. Напевно, тому ми спочатку чіпляємо на нього якийсь ярлик, за яким втрачається його особу, а тільки потім наносимо удар - словом чи ділом.

Найкращі злочинні ідеології в історії людства, найкривавіші режими ніколи не вбивали людину просто так. Вони спочатку оголошували його або "палієм Рима", або "ворогом народу", або взагалі "недолюдей", і тільки після цього віддавали левам, розстрілювали, спалювали в печах. Любов відкриває нам людини, і будь-які спроби замінити його ім'я штампами - злочинні і, по суті, є антихристиянськими.

Може, саме тому, за вченням святих отців, фанатизм розцінюється саме як гріх проти любові. Тим, хто висловлює ненависть до людей, які сповідують іншу релігію, хотів би нагадати слова апостола Якова: "гнів людини не творить правди Божої" (Як. 1, 20).

А.Б. Готуючись до Причастя і читаючи книги про сповідь, я бачу, що особливу увагу в них звертається на такий гріх, як гордість. Як боротися з гордістю?

М.А. Святі отці називають гордість матір'ю всіх гріхів. Це найнебезпечніша і підступна пристрасть. Вона може харчуватися навіть від добрих справ.

Наприклад, людина подає милостиню, або постить, або допоміг комусь - і тут же до нього підступає біс гордині. Гордість важко розпізнати людині, адже одне з головних її проявів полягає в тому, що гордец ніколи не визнає за собою будь-яких недоліків.

Підстава цього гріха - крайній егоїзм, коли весь світ людини крутиться навколо його власного "я".

Для того, щоб перемогти цю пристрасть, спочатку необхідно чесно подивитися вглиб себе. Заглянути під ту маску, яку ми носимо на роботі, у спілкуванні з друзями та рідними. Подолати власне лицемірство і зізнатися самому собі, що не все так благополучно, як ми це звикли уявляти оточуючим.

Після цього народжується усвідомлення своєї немочі, необхідності звернутися за допомогою до Бога, без якого ми нічого не можемо виправити. І потрібно запам'ятати залізний закон життя - перемагає завжди смиренний, бо "Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать" (Як. 4, 6). Не потрібно плутати смирення зі слабкістю. Тільки сильні духом здатні зізнатися собі у власних недоліках і втілити в життя чеснота істинного смирення.

А.Б. Однією з умов Європейського союзу для запровадження безвізового режиму є внесення в український Кодекс закону, який забороняє дискримінацію геїв. Складається враження, що ми йдемо на поводу європейських аморальних ідей, несумісних з християнством. Водночас, німецька правляча партія під назвою "Християнські демократи" виступають за одностатеві шлюби і навіть хочуть дозволити всиновлювати дітей таким "сім'ям".

М.А. Відразу ж хочу підкреслити, що православна церква негативно ставиться до легалізації так званих "одностатевих союзів". У Священному писанні гомосексуальні статеві зв'язки однозначно розцінюються як гріховне спотворення створеної Богом людської природи.

Тому ми з тривогою ставимося до набирає все більшої сили в Західній Європі тенденції зрівнювання в правах "одностатевих союзів" з традиційними родинами.

Що стосується ситуації в Німеччині, то тут реєстрація "одностатевих цивільних партнерств" дозволена ще з 2001 року. З того часу в Бундестазі йде напружена боротьба між прихильниками і противниками повного зрівнювання "цивільних партнерств" з традиційними родинами.

Прихильниками такого зрівнювання в німецькому парламенті виступають, перш за все, Партія зелених, соціал-демократи і "ліві". А ось Християнсько-демократичний союз, тобто згадані Вами "християнські демократи", наскільки можна судити з повідомлень ЗМІ, якраз прагне протидіяти цій тенденції.

А.Б. Багато православні віруючі сподіваються на відновлення в країні монархії, як більш високої релігійної форми державного устрою. Що краще монархія або демократія?

М.А. Розумієте, форму державного устрою не можна розглядати у відриві від морального стану суспільства. Дійсно, в основах соціальної концепції нашої церкви наголошується, що монархія є більш релігійно вкоріненої формою державного устрою, аніж демократія. Але говорити, що монархія "краще", а демократія "гірше", було б неправильно. Форму правління народжує суспільство. Яке сучасне суспільства, така в ньому і форма правління. Завдання церкви - це проповідь Євангелія. Ми повинні дбати про моральне вдосконалення людини. І якщо наші співвітчизники у своєму житті керуватимуться Євангельськими заповідями, то і державний устрій буде засновано на більш міцному моральному фундаменті. Історія показує, що у випадку падіння в суспільстві моральних ідеалів монархія легко може виродитися в тиранію.

Фото Андрій Шелепницький