Про деякі самогубців Церква молиться

1,3 т.
Про деякі самогубців Церква молиться

Тих, хто звів з життям рахунки добровільно, чи не відспівують і не поминають в церкві, а в старих часів не ховали на християнських кладовищах. Чи можна вдома молитися про близьких, які скоїли цей гріх? Про те, хто з православної точки зору вважається самогубцем, розповів протоієрей Максим Козлов, професор Московської духовної академії.

- Коли йдеться про самогубство, яке є гріхом, слід мати на увазі такого роду вчинки, які є відходом від відповідальності. Вів людина гріховний спосіб життя, нагуляв погану хворобу і розуміє, що йому далі існувати з цим в людському суспільстві буде неможливо, неможливо жити в сім'ї, соціалізуватися. І він не знаходить нічого кращого, ніж таблеток наковтатися. Або людина розтратив казенні гроші і розуміє, що далі його чекає в'язниця, боргова яма, і пускає кулю в лоб. Або воєначальник бездарно поклав у боях десятки і сотні тисяч солдат і не знає, як далі дивитися в очі їх матерям, і теж якимось способом кінчає з собою.

Відео дня

Безумовно, такий вибір роблять ті, хто не виконав того покликання, тих завдань, які Господь дав йому в цьому житті. Є ж і інші види того, що можна назвати добровільним відходом з життя. В давнину християни ставили питання про незайманих, які при взятті варварами міста, щоб не порушити обітниці дівоцтва, кинулися зі стіни міста. І блаженний Августин відповідав, що це не є самогубство, це є подвиг заради життя і виконання обітниць у Христі. Безперечно, не можна розцінити як самогубство, коли людина вважає свою душу на війні чи в подібних ситуаціях, приносячи себе в жертву, тобто добровільно розлучаючись з життям заради порятунку інших людей.

Можна згадати більш прикордонні ситуації, але у кого підніметься рука засудити людину, яка у сталінських або в нацистських таборах, розуміючи, що може не винести заходи мук, фізичних і моральних, які йому мають, щоб не зрадити інших людей, не залежить, чи не обумовити , не стати виною їх загибелі, йде з життя. Напевно, можна знайти й інші приклади, які підпадають під цю категорію. А те, що виходить з вірності Богу, як з тими ж незайманими, або з того, що ми пам'ятаємо і любимо наших близьких, то такі люди, власне, до самогубців не повинні ставитися.

Є ситуації, де нам важко визначити міру того, що відчував чоловік. Класичний приклад з Мариною Цвєтаєвої, по відношенню до якої пріснопам'ятний патріарх Алексій II дав дозвіл творити про неї заупокійні поминання, розуміючи, яку міру мук переживала нещасна раба Божого Марина, опинившись в Єлабузі. Це церковне поблажливість до таких людей.

- Чи можна молитися про самогубців?

- Що стосується самогубців у власному розумінні слова, першої категорії, то я думаю, що тут мова про якесь регулярному церковне поминання не може йти. Але є якась пастирська педагогіка по відношенню до їх близьким. Ми знаємо з листів преподобного старця Амвросія Оптинського, що він деяким людям, у яких близькі ось так трагічно пішли з життя, дозволяв молитися словами: "Господи, спаси, аще можливо, загиблу душу раба Твого такого-(ім'ярек) і не постав мені під гріх цю молитву ". Але це, звичайно ж, не є правило, яке можна ось так взяти і надрукувати в молитовнику. Це те, що конкретній людині конкретним духовно досвідченим священиком, старцем, подвижником благочестя може бути дозволено, розуміючим, що з душею цього близького зараз відбувається.

- А якщо така ситуація у людини: вся його сім'я загинула, а він на самоті Помикаєв та й вирішив повіситися?

- Це якраз ситуація зради. Йому Господь попустив залишитися на землі, щоб бути молитовником за покійних. У тому числі щоб до кінця пройти свій обов'язок заступатися за них тут, в войовничої Церкви. Якщо ми - віруючі люди, то ми віримо в те, що зустріч з померлими близькими, по-перше, буде, а по-друге: те, що буде за межами земного буття, незмірно більш значуща того, що з нами відбувається тут і зараз.

За матеріалами Правда.ру.